Hírek

A Kontroll tíz éves jubileuma a Film Mánián

2013.08.05. - Tíz éve, 2003-ban készült el az utóbbi idők egyik legsikeresebb magyar filmje, a Kontroll, amelyet a jubileum alkalmából a Film Mánia augusztus 19-én, 22 órától tűz műsorára. A film számos nemzetközi elismerést és jelölést gyűjtött be, a bemutató utáni négy napban harmincezren láttak a magyar mozikban. A budapesti metróban játszódó történet Antal Nimród rendező elmondása szerint a jó és a rossz harcáról szól, a kelet-európai valóságot fiktív, szürreális csavarokkal vegyítve. A kritikusok egybehangzó véleménye szerint az alkotás sikerei a képi világgal teljes egységet alkotó filmzenének is köszönhetők, mely a Neo együttes munkája.

A film összes jelenete a föld alatt, a budapesti metróban játszódik, főszereplői pedig jegyellenőrök. A szereplők egyszerre keverednek drámai és komikus helyzetekbe, feltűnik a vásznon többek között egy sorozatgyilkos, és egy mackónak öltözött lány is. A főhős, Bulcsú szerepét Csányi Sándor alakítja, aki mára hazánk egyik legnépszerűbb filmszínésze lett. Ma sem tagadja, hogy a Kontrollnak köszönhetően lett országosan ismert.

„Nagyon jó emlékeket őrzök az egészről, pedig elég hirtelen jött a lehetőség. Összesen három nappal a forgatás kezdete előtt dőlt el, hogy én játszom Bulcsút az eredeti főszereplő betegsége miatt. A forgatás eleje nekem ezért elég nagy nyomás volt, nem tudtam, hogy fog menni a szerep. Forgatni éjszakánként tudtunk, ráadásul a föld alatt, úgyhogy eléggé megviselt a munka, de jól összehozta a csapatot ez a nem mindennapi helyzet. Őszintén szólva fogalmunk sem volt, hogy kit fog ez az egész érdekelni, egy sztori az ellenőrökről, mi nagyon meglepődtünk, hogy ekkora siker lett a film. A Kontroll véletlenül jött az életembe, de örökre megmarad az egyik legfontosabb állomásaként nemcsak szakmailag, hanem a magánéletben is, mivel a forgatás idején született meg a kisfiam. Mai szemmel úgy látom, talán rosszabb voltam a filmben, mint ami a végeredményen látszik, ami a kiváló rendezői munkának és a profi csapatnak köszönhető. Tíz év alatt nagyon sok minden történik egy emberrel, és ez a színészet világában hatványozottan igaz. De ma sem csinálnám másként, jó volt az egész így, ahogy volt. A Kontroll nélkül valószínűleg minden másképp alakult volna, szerencsés vagyok, hogy részt vehettem benne.”– nyilatkozta a Film Mániának a színész.

Csányi mellett többek között olyan színészek játszottak a filmben, mint Pindroch Csaba, Szabó Győző, Mucsi Zoltán, Nagy Zsolt, Badár Sándor, Balla Eszter, de Eszenyi Enikő és Kulka János is feltűnnek. A lebilincselő sodrású filmet Antal Nimród íróként és rendezőként jegyzi.